Wilgotne i kolorowe mocno owocowe ciacha. Póki mamy korzystajmy z sezonowych owoców:) Porcja 100 g dostarcza 144 kcal, tradycyjna muffinka około 280 kcal w 100 g.
Składniki:
110 g czerwonych porzeczek
100 g agrestu
80 g malin
Sok z ½ grejpfruta
100 ml maślanki
100 ml wody gazowanej
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g ksylitolu
Mocno owocowe muffinki bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i ksylitol. W drugiej misce wymieszać maślankę z sokiem z grejpfruta.
2.Dodać jajko i wodę i ponownie dokładnie wymieszać.
3.Owoce umyć i osuszyć. Porzeczki oberwać z gałązek, a agrest oczyścić z ogonków. Przełożyć owoce do miski z mokrymi składnikami i delikatnie wymieszać.
4.Następnie wsypać sypkie składniki i szybko ale niezbyt dokładnie wymieszać składniki.
5.Przygotowaną masę przełożyć do foremek silikonowych na muffinki i piec w 180 st około 30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce, smacznego!
Komentarze