Jest to mój autorki pomysł na muffinki w wersji light, tak mi się coś chciało domowego więc wymyśliłam sobie takie pyszności:)Są smaczne, zdrowe i maja tylko 83 kcal jedna sztuka, zapraszam:)
Składniki:
40 g otrębów pszennych
1 jajko
3 łyżeczki słodzika w pudrze
skórka otarta z 1/2 pomarańcza
100 g jogurtu naturalnego 0%
20 g suszonych moreli ( 3 sztuki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Otręby zmielić na mąkę( ja zrobiłam to w młynku do kawy). Przełożyć do miski.
2.Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać słodzik i utrzeć na jasną masę.
3.Dodać skórka z pomarańczy oraz 2 łyżki jogurtu. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i znów zmiksować. Stopniowo dodawać otręby i mieszać mikserem. Gdyby masa była zbyt sucha dodać resztę jogurtu.
4.Morele pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
W osobnej misce białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełożyć piane i delikatnie wymieszać.
5.Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 około 200 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze