Piernikowa chatka na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka przełożyć miód, cukier, kawałki masła, kakao oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, aby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Przelać do dużej miski, dodać jajko i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wstępnie wymieszać, po czym zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
2.Kolejnego dnia ponownie krótko zagnieść i rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Na cieście układać przygotowany wcześnie szablon z papieru ( 2 ścianki boczne jedna frontowa, jedna tylnią oraz 2 części dachu). Elementy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 11-13 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie ( ja zostawiłam na całą noc). Z reszty ciasta przygotować małe pierniczki.
3.Jedną szklankę cukru pudru przesiać do miski, stopniowo dodawać wodę i kontrolować lukier. Nie może być zbyt płynny ani zbyt zbity, musi dać się nim " rysować " po piernikach.
Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć koniuszek i malować piernikowe elementy według uznania i talentu. Zostawić na kilka godzin lub na całą noc.
4.Kolejnego dnia przygotować drugą porcję lukru ta powinna być ciut gęściejsza ponieważ będzie służyła do sklejania domku.
Najpierw skleić wszystkie ściany ( w razie konieczności podtrzymać ścianki szklankami), został na 2 godziny, aby lukier zastygł.
5.Następnie przykleić pierwszą część dachu ( warto ją czymś podeprzeć), zostawić na godzinę. Na koniec dodać drugą część dachu i zostawiłem domek na kilka godzin. Następnie ustawić na ładnej podstawie, można również zabezpieczenia celofanem, aby chatka się nie kurzyła i aby można ją było zjeść.
Komentarze