Piernikowa chatka na święta

4.33 (3 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Domowa chatka z pysznego piernika będzie piękną ozdobą świątecznego stołu.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 200 g miodu

    200 g masła lub margaryny tortowej

    100 g cukru brązowego

    2 czubate łyżki kakao

    1 łyżeczka cynamonu

    Po 1/2 łyżeczki mielonego: anyżu, kardamonu, imbiru, gałki i oraz goździków

    1 jajko rozm.L

    540 g mąki

    2 łyżki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    2 szklanki cukru pudru

    3-5 łyżek wrzątku

    Ozdoby cukrowe

    Szablon z papieru małego domku lub gotowe foremki
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Piernikowa chatka na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przełożyć miód, cukier, kawałki masła, kakao oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, aby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

    Przelać do dużej miski, dodać jajko i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wstępnie wymieszać, po czym zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Kolejnego dnia ponownie krótko zagnieść i rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Na cieście układać przygotowany wcześnie szablon z papieru ( 2 ścianki boczne jedna frontowa, jedna tylnią oraz 2 części dachu). Elementy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 11-13 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie ( ja zostawiłam na całą noc). Z reszty ciasta przygotować małe pierniczki.
  • 3. Jedną szklankę cukru pudru przesiać do miski, stopniowo dodawać wodę i kontrolować lukier. Nie może być zbyt płynny ani zbyt zbity, musi dać się nim " rysować " po piernikach.

    Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć koniuszek i malować piernikowe elementy według uznania i talentu. Zostawić na kilka godzin lub na całą noc.
  • 4. Kolejnego dnia przygotować drugą porcję lukru ta powinna być ciut gęściejsza ponieważ będzie służyła do sklejania domku.

    Najpierw skleić wszystkie ściany ( w razie konieczności podtrzymać ścianki szklankami), został na 2 godziny, aby lukier zastygł.
  • 5. Następnie przykleić pierwszą część dachu ( warto ją czymś podeprzeć), zostawić na godzinę. Na koniec dodać drugą część dachu i zostawiłem domek na kilka godzin. Następnie ustawić na ładnej podstawie, można również zabezpieczenia celofanem, aby chatka się nie kurzyła i aby można ją było zjeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować