Motylki

4.99 (188 ocen)

  • 50 min

Chrupiące i delikatne motylki,przysmak z dzieciństwa,który robiła moja Mama.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 szkl. mleka
    - 1 szkl mąki pszennej
    - 1 duże lub 2 małe jajka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżka cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko miksujemy z jajkiem oraz cukrami,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto musi mieć konsystencje taką jak ciasto na racuchy. W razie potrzeby dodajemy więcej lub mniej mąki.
  • tak wygląda foremka do smażenia motylków:) 2. W małym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju,i wkładamy do gorącego tłuszczu na moment foremkę,wyciągamy i maczamy w cieście(nie zanurzamy całej,tak ok 2/3 foremki),smażymy na zloty kolor. Gotowe motylki można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować