Uwielbiam jej smak i aromat,pasuje do każdego dania,a także jako danie,można ją jeść na zimno lub na ciepło - zawsze wspaniale smakuje,pod każdą postacią!
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- kapusta czerwona/średnia: 1 sztuka
- cebula średnia: 2 sztuki
- liść laurowy: 4 sztuki
- ziele angielskie/ziarenka: 6 sztuk
- pieprz czarny ziarnisty: 5 sztuk
- ocet: 0.5 szklanki
- cukier: 2 łyżeczki
- olej: 6 łyżek
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól i pieprz świeżomielony: 2 łyżeczki
- plasterki cytryny: 6 sztuk
1.Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści,poszatkować,włożyć do garnka,zalać zimną wodą,by pokryła kapustę,dodać ziele angielskie,pieprz w ziarnach,liście laurowe - gotować ok.15 -20min,do miękości.
2.Wymieszać ocet z połową szklanki zimnej przygotowanej wody - wlać do kapusty,wymieszać i odstawić na 15mi.Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Kapustę odcedzić,wyjąć liście laurowe,ziele angielskie i pieprz,dodać cebulę,można ją również sparzyć wrzątkiem przed dodaniem do kapusty.
3.Do kapusty dodać cukier,olej,sok z cytryny,sól i pieprz świeżo mielony - dokładnie wymieszać.Wyłożyć porcje kapusty,udekorować plasterkiem cytryny i podawać,można wcześniej schłodzić.
SMACZNEGO!!!
Komentarze