Modro kapusta

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam jej smak i aromat,pasuje do każdego dania,a także jako danie,można ją jeść na zimno lub na ciepło - zawsze wspaniale smakuje,pod każdą postacią!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta czerwona/średnia: 1 sztuka
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 6 sztuk
    - pieprz czarny ziarnisty: 5 sztuk
    - ocet: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - olej: 6 łyżek
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sól i pieprz świeżomielony: 2 łyżeczki
    - plasterki cytryny: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Modro kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta 1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści,poszatkować,włożyć do garnka,zalać zimną wodą,by pokryła kapustę,dodać ziele angielskie,pieprz w ziarnach,liście laurowe - gotować ok.15 -20min,do miękości.
  • Czerwona kapusta z cebulą 2. Wymieszać ocet z połową szklanki zimnej przygotowanej wody - wlać do kapusty,wymieszać i odstawić na 15mi.Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Kapustę odcedzić,wyjąć liście laurowe,ziele angielskie i pieprz,dodać cebulę,można ją również sparzyć wrzątkiem przed dodaniem do kapusty.
  • Modro kapusta 3. Do kapusty dodać cukier,olej,sok z cytryny,sól i pieprz świeżo mielony - dokładnie wymieszać.Wyłożyć porcje kapusty,udekorować plasterkiem cytryny i podawać,można wcześniej schłodzić.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować