Bardzo często przygotowuję na obiad rybę, bo jest zdrowa. Żeby obiad nie był nudny podaję go z różnymi sosami. Oto mój ostatni bardzo udany eksperyment
20 min
Składniki:
mintaj 600g,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
sól,
pieprz,
SOS:
3 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki chrzanu,
2 łyżki powideł,
1 łyżeczka octu winnego,
sól,
cukier,
estragon,
tymianek,
SAŁATKA Z CZERWONEJ CEBULI:
2 czerwone cebule,
garść kolendry,
garść natki pietruszki,
oliwa z oliwek 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżka,
sól
Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszamy ze sobą.
2.Sos odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia.
3.Mintaja kroimy w większe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Maczamy go w jajku i panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na złoty kolor z obu stron.
4.Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Kolendrę i natkę siekamy. Do miseczki wkładamy cebulę, dodajemy zioła oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na co najmniej godzinę. Cebula po tym czasie powinna zmięknąć i nie będzie taka ostra.
Rybę podajemy polaną sosem z ziemniakami i sałatką z czerwonej cebuli, Życzę smacznego :)
Komentarze