Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie z owocami i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej w rozdrabniaczu), dodajemy masło, miksujemy do uzyskania "mokrego piasku".
2.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami, bądź używamy silikonowych foremek, wtedy nie potrzeba papilotek. Na dno nakładamy po 2 łyżeczki pokruszonych ciastek, mocno ugniatamy.
3.W misce mieszamy twaróg z mąką, następnie dodajemy kolejno, białka, wanilię, mleko zwykłe i skondensowane oraz cukier. Na koniec dodajemy rodzynki. Masę rozlewamy do foremek wyłożonych ciasteczkami.
4.Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schładzamy w lodówce minimum na 2 godziny , najlepiej na noc.
5.SOS KARMELOWY: W rondelku cukier zalewamy wodą i podgrzewamy na największej mocy palnika, nie mieszamy, czekamy do uzyskania bursztynowego koloru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i śmietankę mieszamy do rozpuszczenia karmelu, ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy ok 2-3 minut na małej mocy palnika. Sos przelewamy do słoiczka.
6.Gotowe mini serniczki przed podaniem polewamy sosem karmelowym , dekorujemy owocami (u mnie borówka amerykańska).
Komentarze