Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj pyszne połączenie szynki brokuła i sera, w środku wilgotny farsz, na zewnątrz orkiszowy naleśnik :)

  • 60 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI (7 sztuk):

    2 jajka
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki wody
    1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630
    sól ziołowa
    2 łyżki oliwy z oliwek

    FARSZ:

    mała cebula
    450 g brokuła (ja użyłam mrożone)
    150 g szynki w plastrach
    100 g sera żółtego
    pół szklanki śmietanki 18%
    pół szklanki wody
    1 łyżeczka mąki orkiszowej
    pół szklanki wody z blanszowania brokuła
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    tymianek suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Zmiksować składniki na naleśniki, usmażyć 7 naleśników na patelni na odrobinie tłuszczu.
  • 2. FARSZ: Brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować (ok 5-10 minut we wrzątku, w zależności jak miękkie chcemy warzywo, odcedzić).
  • 3. Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę wymieszaną z mąką, wodę z blanszowania, przyprawy, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać brokuł, wymieszać.
  • 5. Na każdy naleśnik nałożyć farsz (lekko odcedzając z sosu), zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Górę polać pozostałym sosem, można posypać startym serem. Zapiec w temp 200 stopni ok 15 minut.
  • 6. Podawać od razu z dodatkiem siekanego szczypiorku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować