Miętowy sernik

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik ten zaskakuje swoim smakiem i wyglądem,idealny do niedzielnej kawy oraz na rodzinna uroczystość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: Ciasto kruche: -2,5 szklanki maki
    -3/4 kostki masła
    -jajko oraz jedno żółtko
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyzki kakao

    Masa serowa:-1 kg sera
    - 300 ml kwaśnej śmietany
    - 6 jajek
    -1 szklanka + 2 łyżki cukru
    - 2 budynie smietankowe
    -2 spore garści liści mięty
    -4 krople aromatu miętowego
    -1 kropla zielonego

    Polewa:- po jednej tabliczce białej i ciemnej czekolady
    -po kropli aromatu miętowego i barwnika zielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Miętowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnice,dodaj pokrojone masło,jajko ,żółtko, proszek do pieczeni oraz kakao. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce 30 min.
    Forme do ciasta wyłoż papierem do pieczenia i wylep ciastem.
  • 2. Masa serowa:Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika.
    Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy śmietanę,ser,budynie. Mase dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy paste miętowa. Na ciasto wylewamy zielony ser,a na to biały. Sernik pieczemy ok. 60 minut w 170 stopniach.
  • 3. Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej, do białej dodajemy barwnik i aromat mietowy. Dekorujemy wystudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta Kasza Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować