Miętowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnice,dodaj pokrojone masło,jajko ,żółtko, proszek do pieczeni oraz kakao. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce 30 min.
Forme do ciasta wyłoż papierem do pieczenia i wylep ciastem.
2.Masa serowa:Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika.
Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy śmietanę,ser,budynie. Mase dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy paste miętowa. Na ciasto wylewamy zielony ser,a na to biały. Sernik pieczemy ok. 60 minut w 170 stopniach.
3.Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej, do białej dodajemy barwnik i aromat mietowy. Dekorujemy wystudzony sernik.
Komentarze