Mięsne kopczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Plastry schabu posypać solą i pieprzem.
- Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
- Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem.Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartej bułki.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć plastry schabu.
- Mięso mielone podzielić na 6 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze schabu.
2.- Uformować zgrabne kopczyki i posypać je tartą bułką.
- Do naczynia wlać śmietanę ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 1 godzinę.
- Mozzarellę pokroić na 6 plastrów, położyć na kopczykach upieczonego mięsa i zapiec przez 3 minuty w tej samej temperaturze.
Komentarze