Mazurek Snikers

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruchy spód mazurka wyszedł bardzo delikatny, słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 200 g masła
    • 150 g mąki pszennej
    • 80 g mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    Nadzienie
    • 1 puszka gotowanego mleka słodzonego lub masa kajmakowa
    • 1 puszka solonych orzeszków ziemnych
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
    • 4 łyżki mleka
    • ozdobne cukierki jajeczka Haribo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Wymieszać obie mąki, cukier i sól.
    • Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem.
    • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
    • Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno tortownicy - u mnie prostokątna z odpinanym bokiem.
    • Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta.
    • Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut.
    • Po wystudzeniu zdjąć boki tortownicy i delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa kajmakowa je sklei.
    Dekoracja
    • Masę kajmakową wyłożyć do garnka i delikatnie podgrzać, po czym nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
    • Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z mlekiem na parze.
    • Orzeszki ziemne wysypać na kajmak i polać rozpuszczoną czekoladą.
    • Udekorować słodkimi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować