Mazurek snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
• Wymieszać obie mąki, cukier i sól.
• Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem.
• Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
• Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno tortownicy - u mnie prostokątna z odpinanym bokiem.
• Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta.
• Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut.
• Po wystudzeniu zdjąć boki tortownicy i delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa kajmakowa je sklei.
Dekoracja
• Masę kajmakową wyłożyć do garnka i delikatnie podgrzać, po czym nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
• Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z mlekiem na parze.
• Orzeszki ziemne wysypać na kajmak i polać rozpuszczoną czekoladą.
• Udekorować słodkimi cukierkami.
Komentarze