Mazurek kajmakowy bardzo kruchy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Oprócz żurku na każdym wielkanocnym stole obowiązkowo powinien pojawić się oczywiście mazurek ! W tym roku przygotowałam mazurki w kształcie jajek i prostokąta, które wypełniłam masą kajmakową o smaku czekoladowym. Wierzch udekorowałam orzechami i suszonymi owocami. Mazurki wyszły wyśmienite :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche (na 4 mazurki):
    400 g mąki pszennej
    100 g mąki krupczatki
    250 g masła/margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    Wierzch:
    mała puszka masy kajmakowej/krówkowej np. o smaku czekoladowym
    migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, kolorowe pisaki itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy bardzo kruchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto formujemy np. w kształt jajka lub prostokąt. Z pozostałego ciasta możemy wykonać wałeczki, którymi możemy udekorować brzegi mazurka np. 2 wałeczki możemy razem ze sobą zwinąć i za pomocą białka przykleić do podłoża. Mazurki pieczemy na złoto przez 20-25 minut.
  • 3. Mazurki studzimy. Na wierzch wykładamy masę kajmakową. Dekorujemy według uznania bakaliami, cukierkami, czekoladkami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy Bakalie Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować