Marokańskie kebaby

4.5 (189 ocen)

  • Łatwy

Dodatek orientalnych przypraw z Maroka nada kebabom egzotyki, wyszukanego smaku a przede wszystkim wspaniałego aromatu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso drobno mielone wołowe: 300 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - kumin mielony: 1 łyżeczka
    - kolendra mielona: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marokańskie kebaby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kebaby marokańskie 1. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, bardzo drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 45 minut aby mięso "przeszło" przyprawami. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z lodówki i formujemy mięso w kształt kiełbasek grubości 3 cm , długości 10 cm ( z podanej przeze mnie ilości składników wychodzą 4 sztuki ). Tak przygotowane kebaby nadziewamy na patyczki , opiekamy na tacce około 8 minut a następnie kładziemy bezpośrednio na ruszt grilla i opiekamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Smakują fantastycznie z chlebem pitta i sosem tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować