Domowe kebaby

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wszyscy przepadają za moimi kebabami - mega wyżerka. Sto razy lepsze od tych z baru, bo wiem co jem. Na dowód zdjęcie z nagryzionym kebabem - mąż nie mógł już wytrzymać :)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże bułki z sezamem
    2 filety z piersi kurczaka
    przyprawa Kebab-Gyros
    duża cebula
    kapusta pekińska
    duża
    marchew
    mała por
    majonez
    jogurt naturalny
    czosnek ząbki lub w proszku
    koperek świeży lub suszony (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe kebaby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso: Oczyszczamy filet, kroimy w drobną kostkę lub cienkie paski (jak kto woli). Wrzucamy to do garnka i zalewamy niedużą ilością wody w celu upróżenia. Kiedy mięso zrobi się białe dorzucamy posiekaną w pióra cebulę, doprawiamy całość przyprawą Kebab-Gyros wedle upodobań i próżymy jeszcze około 15 minut. Na koniec wrzucamy mięso na sitko lub cedzak żeby pozbyć się nadmiaru wody(wywaru).
  • 2. Surówka: Kiedy mięso się próży mamy czas na przygotowanie surówki. Szatkujemy kapustę. Oczyszczoną marchewkę ścierami na tarce. Por kroimy na drobno. Doprawiamy pieprzem i solem i mieszamy. Surówka gotowa.
  • 3. Sos czosnkowy: Mieszamy jogurt naturalny z taką samą ilością majonezu, dodajemy posiekany koperek i przepuszczony przez praskę obrany czosnek - ilość ząbków wedle uznania, zależy kto jak ostro lubi.
  • 4. Bułka: Na tym etapie możemy już włączyć opiekacz albo sandwicha żeby się rozgrzał. Bułkę przekrawamy na płasko, ale nie do końca- kawałek za połowę - żeby stworzyć z niej taka a la kieszonkę na farsz. Wsadzamy do opiekacza (sandwich też bardzo dobrze się sprawdza) i powoli dociskamy, obracamy co chwilę bułkę, żeby zrobiła się płaska.
  • 5. Kebab: Kiedy mamy już podgrzaną i spłaszczoną bułkę w nacięcie wsuwamy nóż by ją otworzyć. Trzymamy otwartą bułkę rozcięciem do góry i smarujemy wewnątrz jej połówki sosem, wrzucamy mięso, na to sos, surówka,sos i znowu mięso, sos, surówka, sos, aż bułka będzie pełna. U góry polewamy sosem. Kebab gotowy do podania. Analogicznie robimy kolejne zaczynając zawsze od spieczenia bułki (żeby była cieplutka).

Porady

Mięso można smażyć na oleju czy oliwie- ja wolę wersję fit na wodzie. Zamiast sosu czosnkowego można użyć ketchupu lub zrobić sos ostry (zamiast czosnku dodajemy przyprawę chili).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować