domowe kebaby

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przedstawiam przepis na domowe kebaby.Moja rodzinka oszalała na punkcie tego dania. Idealnie nadje się na sobotni obiad i zdecydowanie są zdrowsze. WIESZ CO JESZ

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na sałakę:

    -sałata pekińska
    -świeży ogórek
    -kiszony ogórek
    -czerwona cebula
    -kukurydza
    -papryka
    Można jeszcze dodać jeszcze warzywa jakie lubimy (np. kiełki, seler naciowy)
    -pomidor do dekoracji.

    Mięsko:
    -filet podwójny z kurczaka
    -przyprawa kebab - gyros , curry

    Składniki na sos biały-czosnkowy:
    -duża śmietana lub gęsty kefir
    -trzy łyżki majonezu
    -szczypiorek lub zielona cebulka
    -ząbek czosnku lub przyprawa czosnek granulowany
    -sól, pieprz
    Kilka dużych bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe kebaby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do domowych kebabów doskonale nadaje się zwykła gofrownica.
    Potrzebujemy kilka dużych podłużnych bułek, sałatkę , sos bały, sos ostry paprykowy kebab.
    Ręczniki papierowe kuchenne do wycierania uśmiechu

    SMACZNEGO
  • 2. Sałatę siekamy .Czerwoną cebulę ,paprykę ogórka świeżego ze skórką, kroimy na paseczki dodajemy do kapusty. Kiszonego ogórka kroimy w cząstki dodajemy do sałatki wraz kukurydzą, składniki łączymy. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem.
    Fileta rozkrajany tak jak na kotlety, delikatnie rozbijamy przyprawiamy i wkładamy do piekarnika
    ( 220 stopni) na ruszt –grillujemy ok. 15-20 minut. Po grillowaniu kroimy na paseczki
    Sos bały : do śmietany dodaWkładamy naprzemiennie składniki ubijając sałatkę lekko łyżką : sałatka -sos biały -mięso-sałatka.
    Pomidor pokrojony dajemy na sam wierzch do dekoracji jemy trzy łyżki majonezu, posiekany szczypiorek lub zieloną cebulkę, czosnek wyciśnięty lub przyprawę-czosnek granulowany (do smaku), przyprawiamy solą i pieprzem
    Nagrzewamy gofrownicę wkładany bułkę na około 20 sekund , odkrawamy brzeg bułki, nacinamy środek, według uznania smarujemy ścianki bułki sosem kebab - ostrym .

Porady

jeżeli chcesz by bułka była bardziej chrupiąca można nieco wydłużyć grzanie bułki w gofrownicy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować