Malinowe pączki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki mocno malinowe za sprawą kremu i polewy malinowej którą zrobiłam z owoców mrożonych. Zapewniam że na jednym pączku nie poprzestaniecie. Z mojego przepisu wyszło około 15 pączków. Pączki najlepsze są w dniu smażenia. Do kawy porcja małej przyjemności.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500
    3 żółtka
    szczypta soli
    1 łyżką cukru
    1 dkg drożdży
    1/4 szklanki jogurtu greckiego
    25 g masła
    1/2 szklanki mleka letniego

    krem:
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    20 dkg malin mrożonyc

    lukier:
    białko jajka
    cukier puder

    glazura malinowa:
    10 dkg malin mrożonych
    1/2 łyżeczki żelatyny
    1 litr oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Malinowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto musi dobrze wyrosnąć. Przekładam je na deskę podsypaną mąką, zagniatam i rozciągam na prostokąt o grubości 1,5 cm. Wycinam szklanką pączki. Układam na desce podsypanej mąką w odstępach, bo urosną.Odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewam olej. Nie mam termometru więc temperaturę sprawdzam wrzucając kawałek ziemniaka i obserwuję czy się zarumieni. Tłuszcz nie może być za gorący bo pączki się palą, a za niska temperatura powoduje chłonięcie tłuszczu. Pączki wrzucam po 4-5 sztuk. Podważam je nożem na desce i wkładam górą pączka do dna oleju. Przykrywam pokrywką. Podczas smażenia reguluję temperaturę . Smażę po dwie minuty z każdej strony. Wykładam je na talerz na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe lukruję.

    Lukier:
    W misce ucieram puder z białkiem. Każdego pączka wkładam do lukru.

    Nadzienie:

    30 dkg malin przekładam do garnka i podgrzewam aż się rozmrożą. Przecieram przez sito. 1/3 części soku odlewam do glazury. Dwie łyżeczki żelatyny zalewam łyżką zimnej wody, jak napęcznieje rozpuszczam w gorącym soku malinowym. Odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę lekko ubijam, dodaję galaretę i ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki jak jest za rzadka. Polukrowane pączki ostudzone kroję na pół i dekoruję kremem.

    Resztę soku malinowego podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżeczce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku. Jak ostygnie i lekko stężeje polewam glazurą pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować