Ciasto "Szachownica"

4.45 (152 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Do przygotowania tego ciasta potrzebna jest linijka.
Ciasto jest kremowe i pyszne, a przygotowanie nie jest wcale takie trudne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    jajka 3 szt,
    cukier 1/2 szk,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    mąka 1 szk,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    olej 6 łyżek,
    woda 6 łyżek,
    Biszkopt ciemny:
    jajka 3 szt,
    cukier 1/2 szk,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    mąka 1 szk,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    olej 6 łyżek,
    woda 6 łyżek,
    kakao 2 łyżki,
    Masa:
    mleko 1 l,
    mąka pszenna 5 łyżek,
    mąka ziemniaczana 3 łyżki,
    cukier 9 łyżek,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    masło 150 g,
    Lukier:
    cukier puder 1 szk,
    ciepła woda kilka kropki,
Wystaw ocenę:

4.45 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto "szachownica" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Blachę o wymiarach 18 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Biszkopt ciemny:
    Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Blachę o wymiarach 18 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Masa:
    Obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką i gotować do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować do momentu aż powstanie gładki krem.
    Składanie:
    Każdy biszkopt pokroić na 6 równych pasków. Każdy pasek powinien mieć 3 cm szerokości (18 : 6 = 3, przy czym 18 cm to szerokość blachy). Bok paska ciemnego posmarować kremem i lekko docisnąć do niego pasek jasny, którego bok również posmarować kremem. Następnie ponownie docisnąć pasek ciemny, którego bok powinien być posmarowany kremem i docisnąć pasek jasny. Gdy 4 paski będą złączone wierzch posmarować kremem. Na kremie w ten sam sposób ułożyć kolejne 4 paski, przy czym nad paskiem jasnym ułożyć pasek ciemny, a nad ciemnym pasek jasny. Gdy druga warstwa będzie ułożona wierzch posmarować kremem. W ten sam sposób ułożyć warstwę trzecią.
    Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą i polać po wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić.

Porady

1. Oba biszkopty muszą być tej samej wysokości, jeśli jeden będzie wyższy należy go ściąć. 2. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej gdyż wtedy nie będą sie kruszyć przy krojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować