Tort szachownica

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort piekę na rodzinne uroczystości. Przepadają za nim moi synowie.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 90 dag twarogu
    ● 1 szkl. cukru
    ● sok z 1 cytryny
    ● sok z pomarańczy
    ● 1/2 l kremówki 30-proc.
    ● 12 listków żelatyny (24 g)
    Oraz: op. śmietany 30-proc.
    ● śmietan-fix
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt przygotowujemy dzień wcześniej: jajka ubijamy z 5 łyżkami wody i cukrem, dodajemy przesiane mąkę, proszek i kakao. Mieszamy. Pieczemy 40 minut w 175-180 °C (forma o śr. 26 cm). Studzimy. Odkrajamy 1-cm spód i cienką warstwę z wierzchu. Przekrajamy biszkopt na pół. Placki kroimy w 2-cm pierścienie.
  • 2. Masa: twaróg mieszamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny uzupełniony do 1/2 szkl. sokiem z pomarańczy. Śmietanę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy. Mieszamy z serem.
  • 3. Spód biszkoptu smarujemy 3 łyżkami masy, zakładamy obręcz tortownicy. Układamy największy pierścień ciasta, kolejny odkładamy, zostawiając puste miejsce, i tak dalej na zmianę. Pomiędzy pierścienie wyciskamy masę. 2. warstwę układamy odwrotnie – na masie układamy biszkoptowy pierścień, na pierścieniu masę, zaś 3. warstwę tak jak 1. Resztą masy smarujemy wierzch tortu. Chłodzimy ok. 8 godzin.
  • 4. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksem. Smarujemy boki i dekorujemy wierzch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować