Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt przygotowujemy dzień wcześniej: jajka ubijamy z 5 łyżkami wody i cukrem, dodajemy przesiane mąkę, proszek i kakao. Mieszamy. Pieczemy 40 minut w 175-180 °C (forma o śr. 26 cm). Studzimy. Odkrajamy 1-cm spód i cienką warstwę z wierzchu. Przekrajamy biszkopt na pół. Placki kroimy w 2-cm pierścienie.
2.Masa: twaróg mieszamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny uzupełniony do 1/2 szkl. sokiem z pomarańczy. Śmietanę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy. Mieszamy z serem.
3.Spód biszkoptu smarujemy 3 łyżkami masy, zakładamy obręcz tortownicy. Układamy największy pierścień ciasta, kolejny odkładamy, zostawiając puste miejsce, i tak dalej na zmianę. Pomiędzy pierścienie wyciskamy masę. 2. warstwę układamy odwrotnie – na masie układamy biszkoptowy pierścień, na pierścieniu masę, zaś 3. warstwę tak jak 1. Resztą masy smarujemy wierzch tortu. Chłodzimy ok. 8 godzin.
4.Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksem. Smarujemy boki i dekorujemy wierzch tortu.
Komentarze