Mała-biała Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Małe porcje słynnego włoskiego deseru.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żelatyna w proszku: 2 łyżeczki
    - ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 250 mililitrów
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier: 70 gramów
    - rum: 1 łyżka
    - woda zimna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mała-biała panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panna Cotta 1. Zalewamy żelatynę dwoma łyżkami zimnej wody, mieszamy do połaczenia sie składników i odstawiamy na ok. 5 minut.
  • 2. Śmietankę, melko, cukier i ekstrakt z wanilii wlewamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż cuker rozpuści sie całkowicie.

    Wlać rum i doprowadzić do zagotowania. Natychmiast zdjać z ognia i dodać żelatynę, mieszać szybko aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Panna Cotta 3. Rozlewamy otrzymany płyn do 6 małych miseczek.
    Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, następnie przykrywamy przeźroczysta folia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale powinno też wystarczyć ok 5-6 godzin.
  • panna cotta 4. Po wyłożeniu deseru na talerzyk dekorujemy np. czekolada starta na tarce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować