Mała-biała panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewamy żelatynę dwoma łyżkami zimnej wody, mieszamy do połaczenia sie składników i odstawiamy na ok. 5 minut.
2.Śmietankę, melko, cukier i ekstrakt z wanilii wlewamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż cuker rozpuści sie całkowicie.
Wlać rum i doprowadzić do zagotowania. Natychmiast zdjać z ognia i dodać żelatynę, mieszać szybko aż do całkowitego rozpuszczenia.
3.Rozlewamy otrzymany płyn do 6 małych miseczek.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, następnie przykrywamy przeźroczysta folia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale powinno też wystarczyć ok 5-6 godzin.
4.Po wyłożeniu deseru na talerzyk dekorujemy np. czekolada starta na tarce.
Komentarze