Kawowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pokochałam smak tego włoskiego deseru podczas jednej z wizyt w mojej ulubionej restauracji. Za ten przepis dostałam wyróżnienie w konkursie "Europa na widelcu". Deser jest przepyszny.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kremówka: 250 mililitrów
    - pełne mleko: 50 mililitrów
    - cukier: 50 gramów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - kawa rozpuszczalna: 0.75 łyżeczki
    - żelatyna w proszku: 6 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miski wlej odrobinę wody. Posyp ją żelatyną. Odstaw. Z reguły na opakowaniu żelatyny jest napisane ile potrzeba wody do jej rozpuszczenia. Ja użyłam miseczki, w której jadam płatki - wlałam do niej wody na około 1 cm.
  • 2. W małym rondelku podgrzej na bardzo małym ogniu mleko. Dodaj do niego żelatynę. Mieszaj, ale nie wolno ani mleka ani żelatyny zagotować! Gorące odstaw z ognia.
  • 3. W drugim rondelku połącz śmietanę, wanilię, kawę i cukier. Na bardzo małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź ją do wrzenia. Natychmiast odstaw z ognia.
  • 4. Mieszając dodaj mleko do śmietany.
  • 5. Przygotuj foremki - ja użyłam silikonowych do babeczek - zmocz je pod bieżącą i zimą wodą. Strzepnij nadmiar kropli wody. Przelej śmietankę do foremek.
  • 6. Wstaw formy do lodówki na około 2 godziny lub więcej.
  • 7. Gotowy deser podajemy na zimno z owocami bądź czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

kada Idealny deser dla amatorów małej czarnej. 2 godz.

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Kawowa Panna Cotta

To może cię zainteresować