Pokochałam smak tego włoskiego deseru podczas jednej z wizyt w mojej ulubionej restauracji. Za ten przepis dostałam wyróżnienie w konkursie "Europa na widelcu". Deser jest przepyszny.
Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małej miski wlej odrobinę wody. Posyp ją żelatyną. Odstaw. Z reguły na opakowaniu żelatyny jest napisane ile potrzeba wody do jej rozpuszczenia. Ja użyłam miseczki, w której jadam płatki - wlałam do niej wody na około 1 cm.
2.W małym rondelku podgrzej na bardzo małym ogniu mleko. Dodaj do niego żelatynę. Mieszaj, ale nie wolno ani mleka ani żelatyny zagotować! Gorące odstaw z ognia.
3.W drugim rondelku połącz śmietanę, wanilię, kawę i cukier. Na bardzo małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź ją do wrzenia. Natychmiast odstaw z ognia.
4.Mieszając dodaj mleko do śmietany.
5.Przygotuj foremki - ja użyłam silikonowych do babeczek - zmocz je pod bieżącą i zimą wodą. Strzepnij nadmiar kropli wody. Przelej śmietankę do foremek.
6.Wstaw formy do lodówki na około 2 godziny lub więcej.
7.Gotowy deser podajemy na zimno z owocami bądź czekoladą.
Komentarze