Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron ryżowy sparzyć wrzącą wodą i trzymać w niej przez 5-7 minut. Następnie odcedzić makaron i odstawić.
2. Zagotować wodę w garnku i wsypać do niej grzybki mung. Parzyć ( nie gotować) przez 10 minut. Odlać wodę, oczyścić grzybki. Ja wycinam miejsca z białymi nalotami i kikuty. Następnie znów włożyć grzybki mung do garnka, zalać wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić grzybki i pokroić w cienkie paseczki.
3. Kurczaka pokroić w kawałki, paprykę umyć, wydrążyć z niej pestki i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę z oliwek i wrzucić najpierw paseczki papryki. Smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać kurczaka i smażyć dalej przez 7 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę papryki, 1/2 łyżeczki imbiru i sos sojowy ( około 3 łyżki). Dodać pokrojone w paseczki grzybki mung. Dusić dalej przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
4. Na patelni rozgrzać resztę oliwy z oliwek i wrzucić makaron. Podsmażyć chwilę. W miseczce rozkłócić jajka i wlać na patelnie. Smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno talerza wyłożyć porcję makaronu, a na to porcję kurczaka z grzybkami. Podawać średnio ciepłe.
Komentarze