Makaron ryżowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykrywką. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć drobno starty imbir oraz czosnek. Następnie pokroić w kostkę pierś kurczaka i dodać na patelnię. Smażyć wszystko przez ok. 5 minut.
3.Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać na patelnie i smażyć przez minutę. Pokroić paprykę i pieczarki, smażyć ze wszystkim ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
4.Dodać kukurydzę i kapustę pekińską, doprawić wedle uznania pieprzem i papryczką chili. Smażyć 3 minuty.
5.W szklance wymieszać sos sojowy z octem i cukrem. Dodać na patelnię razem z makaronem. Czekać aż się zagotuje, następnie trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Posypać szczypiorkiem i wymieszać, zdjąć z ognia.
Porady
Zamiast sosu sojowego można wymieszać 1/4 szklanki maggi z 1/4 szklanki wody.
Porcja dla 4-5 osób.
Komentarze