Makaron ryżowy z kurczakiem

4.5 (149 ocen)

  • 35 min

Idealna potrawa na zdrowy i sycący obiad, którą nauczyła mnie mama. Nawet wielbiciele golonki nie pokręcą nosem ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego (1 paczka)
    1 pierś kurczaka
    1 marchewka
    1/2 papryki
    150 g pieczarek
    5 łyżek kukurydzy
    2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
    1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
    mały kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    papryczka chili lub przyprawa
    SOS:
    1/3 szklanki sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    2 łyżki octu ryżowego
    2 łyżeczki oliwy z oliwek (bądź oleju roślinnego)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ryżowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykrywką. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć drobno starty imbir oraz czosnek. Następnie pokroić w kostkę pierś kurczaka i dodać na patelnię. Smażyć wszystko przez ok. 5 minut.
  • 3. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać na patelnie i smażyć przez minutę. Pokroić paprykę i pieczarki, smażyć ze wszystkim ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
  • 4. Dodać kukurydzę i kapustę pekińską, doprawić wedle uznania pieprzem i papryczką chili. Smażyć 3 minuty.
  • 5. W szklance wymieszać sos sojowy z octem i cukrem. Dodać na patelnię razem z makaronem. Czekać aż się zagotuje, następnie trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Posypać szczypiorkiem i wymieszać, zdjąć z ognia.

Porady

Zamiast sosu sojowego można wymieszać 1/4 szklanki maggi z 1/4 szklanki wody. Porcja dla 4-5 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować