Ulubiony ser ricotta, cukinia i czosnek. Do tego odrobina mozarelli i świeżej bazylii. Przygotowanym farszem napełniłam makaron, który jest moją ulubioną "formą" do zapiekania. Voila!
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- Makaron conchiglie: 1 opakowanie
- cukinia młoda zielona: 1 sztuka
- ser ricotta: 1 opakowanie
- Ząbki czosnku: 4 sztuki
- ser mozarella: 3 łyżki
- bazylia świeża (listki): 1 łyżka
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 0.25 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
Makaron conchiglie z cukinią i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy i odstawiamy na bok. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cukinię, przeciśnięte ząbki czosnku oraz odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Cukinię smażymy na małym ogniu do miękkości. Odparowujemy sok i dodajemy ser ricotta. Odstawiamy garnek z ognia, dodajemy bazylię i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
3.Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Makaron faszerujemy i układamy w formie. Całość delikatnie posypujemy startą mozarellą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Zapiekamy makaron przez około 10 minut.
Komentarze