Łosoś teriyaki z warzywami stri friy i ryżem

4.5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny łosoś w sosie teriyaki z sezamem, do tego chrupiące warzywa sir fry z ryżem. Smaczny i zdrowy obiad w mnij niż 30 minut.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MARYNATA DO łOSOSIA:
    - sos teriyaki: 0.5 szklanki
    - syrop klonowy: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - imbir (1 cm): 1 sztuka
    - słodki sos sojowy: 1 łyżeczka
    POZOSTAłE SKłADNIKI:
    - łosoś (2 kawałki po 125 g około): 250 gramów
    - sezam: 1 łyżka
    - mieszanka warzyw (marchew, grzyby shitake, groszek cukrowy, fasolka szparagowa itp.): 200 gramów
    - ryż: 100 gramów
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - sól,pieprz,5 smaków: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś teriyaki z warzywami stri friy i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wstawiamy do gotowania ryż.
  • Łosoś teriyaki z warzywami sir fry i ryżem 2. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy sos teriyaki, syrop klonowy, sos sojowy i dodajemy rozmiażdżony czosnek i starty imbir. W marynacie zanurzamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam na 4.
  • Łosoś teriyaki z warzywami sir fry i ryżem 3. W woku rozgrzewamy olej sezamowy, mocno rozgrzewamy i wrzucamy przygotowaną mieszankę warzyw, smażmy na dużym ogniu ok 5 minut, po tym czasie dodajemy ryż i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chińską 5 smaków.
  • Łosoś teriyaki z warzywami sir fry i ryżem 4. Na patelni grillowej smażmy łososia.
    Przed podaniem łososia posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować