Połączenie swojskiego buraka z wykwintnym łososiem zaskakuje nie tylko pięknym kolorem, ale teżznakomitym smakiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg fileta z łososia bez skóry
sok z cytryny
50 dag buraków
1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
2,5 łyżki cukru
sól, pieprz
kilka kropel sosu tabasco
ząbek czosnku
pęczek koperku
kilka gałązek szczypiorku
Łosoś na pieczonych burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier mieszamy z 1,5 łyżki soli. Oprószamy rybę. Wstawiamy na 8 godzin do lodówki. Następnie kroimy na porcje. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 °C.
2.Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy
3.Buraki mieszamy ze śmietaną, czosnkiem i zieleniną. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco, mieszamy. Na zimne buraki wykładamy ciepłego łososia.
Komentarze