Kurczak w burakach

4.5 (202 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Jednogarnkowe danie, tanie i szybkie do przygotowania. Jest pyszne, lekko słodkie i syte. A do tego ma piękny różowy kolor.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    2-3 buraki
    1 marchewka
    200g śmietanki 12% lub 18%

    1 łyżka mąki
    1 liść laurowy
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Kurczak w burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka, buraki i marchewkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła składniki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do momentu, aż buraki zmiękną. Wtedy dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Przyprawić solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować