Barszcz czerwony o głębokim kolorze oraz smaku i aromacie.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pieczone buraki:
1 kg buraków
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pieprz w ziarnach
ziarna kolendry
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli morskiej
200 ml wody
2 litry bulionu
surowy burak
2 antonówki
2 liście laurowe
2 roztarte ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
suszony grzybek, u mnie kania
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
łyżeczka sosu worcestershire
około 4 łyżek octu z czerwonego wina, u mnie Merlot
sól morska
Barszcz czerwony na pieczonych burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie myjemy. Przekładamy do żeliwnego garnka. Wlewamy wodę oraz dodajemy miód i przyprawy. Pieczemy pod przykryciem około 2-3 godzin w 150°C.
Ostudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubym oczku.
2.Jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
3.Do gorącego bulionu dodajemy jabłka, starte buraki, czosnek, imbir, ocet i przyprawy(oprócz majeranku i tymianku). Podgrzewamy uważając, żeby nie zagotować. Wyłączamy, dodajemy pokrojonego w kostkę buraka majeranek i tymianek. Doprawiamy do smaku.
4.Barszcz od razu gotowy jest do podania. Jednak najlepiej smakuje 2-3 godziny jak postoi i nabierze pełni smaku i aromatu.
Komentarze