Barszcz czerwony na pieczonych burakach

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Barszcz czerwony o głębokim kolorze oraz smaku i aromacie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pieczone buraki:
    1 kg buraków
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pieprz w ziarnach
    ziarna kolendry
    łyżeczka miodu
    2 łyżeczki soli morskiej
    200 ml wody

    2 litry bulionu
    surowy burak
    2 antonówki
    2 liście laurowe
    2 roztarte ziarna ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru
    suszony grzybek, u mnie kania
    łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka sosu worcestershire
    około 4 łyżek octu z czerwonego wina, u mnie Merlot
    sól morska
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz czerwony na pieczonych burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki dokładnie myjemy. Przekładamy do żeliwnego garnka. Wlewamy wodę oraz dodajemy miód i przyprawy. Pieczemy pod przykryciem około 2-3 godzin w 150°C.
    Ostudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubym oczku.
  • 2. Jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  • barszcz 3. Do gorącego bulionu dodajemy jabłka, starte buraki, czosnek, imbir, ocet i przyprawy(oprócz majeranku i tymianku). Podgrzewamy uważając, żeby nie zagotować. Wyłączamy, dodajemy pokrojonego w kostkę buraka majeranek i tymianek. Doprawiamy do smaku.
  • barszcz 4. Barszcz od razu gotowy jest do podania. Jednak najlepiej smakuje 2-3 godziny jak postoi i nabierze pełni smaku i aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować