To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego. Można podać ją z ziemniakami lub z chlebem. Im częściej odgrzewana, tym lepsza :)
Łopatka z kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę i usmażyć bez dodatku tłuszczu, przełożyć do garnka.
2.Łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni, na której smażyliśmy boczek, usmażyć kawałki mięsa z niewielką ilością oleju. Mięso smażyć z każdej strony na złoty kolor, po czym przełożyć je do garnka.
3.Cebulę wraz ze szczypiorem siekamy i smażymy na odrobinie oleju do zeszklenia. Przekładamy do garnka.
4.Czosnek pokroić w plasterki. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
5.Na patelni podsmażyć czosnek, dodać kiszoną kapustę, masło, miód, przyprawić kolendra, imbirem oraz sokiem z połowy cytryny. Chwilę smażymy. Do kapusty dodajemy piwo, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy kilka minut. Następnie całość przekładamy do garnka.
6.Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przysmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z boczkiem, łopatką i kapustą. Całość mieszamy, zalewamy wodą tak, by przykryła potrawę. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około godziny, by kapusta zmiękła. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Komentarze