Łopatka z kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście

0 (0 ocen)

To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego. Można podać ją z ziemniakami lub z chlebem. Im częściej odgrzewana, tym lepsza :)

Składniki:

  • 200g wędzonego surowego boczku
    500g łopatki wieprzowej
    500g kiełbasy typu podwawelska
    800g kiszonej kapusty
    3 cebule dymki ze szczypiorem
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka ziaren kolendry
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżka startego imbiru
    Sok z cytryny
    500ml jasnego piwa
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łopatka z kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć bez dodatku tłuszczu, przełożyć do garnka.
  • 2. Łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni, na której smażyliśmy boczek, usmażyć kawałki mięsa z niewielką ilością oleju. Mięso smażyć z każdej strony na złoty kolor, po czym przełożyć je do garnka.
  • Łopatka z kiełbasą w miodowo piwnej kapuście 3. Cebulę wraz ze szczypiorem siekamy i smażymy na odrobinie oleju do zeszklenia. Przekładamy do garnka.
  • Łopatka z kiełbasą w miodowo piwnej kapuście 4. Czosnek pokroić w plasterki. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
  • Łopatka z kiełbasą w miodowo piwnej kapuście 5. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać kiszoną kapustę, masło, miód, przyprawić kolendra, imbirem oraz sokiem z połowy cytryny. Chwilę smażymy. Do kapusty dodajemy piwo, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy kilka minut. Następnie całość przekładamy do garnka.
  • 6. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przysmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z boczkiem, łopatką i kapustą. Całość mieszamy, zalewamy wodą tak, by przykryła potrawę. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około godziny, by kapusta zmiękła. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować