Łopatka duszona w kapuście

4.49 (160 ocen)

Danie, które praktycznie robi się samo. Jest sycące, pyszna a co najważniejsze z podanych składników wychodzi duża porcja.

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
    Przyprawa do wieprzowiny
    Słodka czerwona papryka
    1 główka kapusty
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
    0,5 łyżeczki czerwonej papryki
    1 łyżeczka liścia lubczyku
    1 kostka wołowa
    Olej do smażenia
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka duszona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny i słodką czerwoną papryką. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na rumiano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę szatkujemy jak do bigosu. Wkładamy do garnka, wlewamy bulion wołowy (300 ml wody z kostką wołową). Następnie przekładamy mięso z cebulą. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą czerwoną papryką. Danie dusimy pod przykryciem przez 60 minut na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować