Łazanki z kapustą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Łazanki to wspomnienie dzieciństwa

  • 20 min

Składniki:

  • makaron typu łazanki ok. 1/2 kg suchego
    1 główka kapusty
    10 dkg słoniny
    20 dkg kiełbasy
    3 cebule
    smalec, masło
    sól, pieprz
    kminek
    ziele angielskie
    liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
    Kapustę podzieloną na ćwiartki ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedzić i posiekać na kawałki wielkości łazanek.
    Rozgrzać smalec na patelni, dodać słoninę i kiełbasę pokrojone w kostkę, jak się podsmaży dodajemy posiekaną cebulę, ziele i liście; jak się zezłoci dodajemy kapustę. Smażymy ok. kwadrans dodając sól, pieprz i ew. cukier.
    Masę łączymy z łazankami, dodajemy 1 łyżkę masła, pieprz, mieszamy i zapiekamy o. 1/2 godz.

Porady

Można dodać trochę kiszonej kapusty albo grzybów. Ja często robię bez kiełbasy tylko z samą słoniną - i dużo pieprzu!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować