Lasagne ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Lasagne przygotować według przepisu na opakowaniu (podgotować w osolonej wodzie, zalać zimną wodą i osączyć.). Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą. Następnie pokroić w paseczki i odstawić w chłodne miejsce.
2.Szpinak odparować na patelni,dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Do szpinaku dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką roztopionego masła. Wyłożyć warstwą makaronu, na niego nanieść szpinak z mascarpone i łososia pokrojonego w paski. Kontynuować wykładanie warstw, aż do wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą powinien być makaron. Całość skropić pozostałym, roztopionym masłem i posypać startym serem żółtym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Komentarze