Lasagne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ja i moja siostra uwielbiam to danie

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g makaronu lasagne,
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki śmietany,
    sól i pieprz,
    15 dag sera żółtego,

    Beszamel:
    4 łyżki masła,
    4 łyżki mąki,
    1/2 l mleka
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronu lekko obgotować w osolonym wrzątku, z dodatkiem łyżki oleju.Przelać zimną wodą i ułożyć na blacie jeden płat obok drugiego, aby się nie sklejały. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrozić osączyć z nadmiaru wody. Na patelni podsmażyć szpinak na 2 łyżkach masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem. Gdy trochę zmięknie, dodać śmietanę i jeszcze podsmażyć chwilę. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć odrobinę sosu beszamelowego, płaty makaronu i warstwę szpinaku. Polać sosem beszamelowym posypać serem żółtym i przykryć warstwą makaronu i tak jeszcze jedną warstwę. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać 35–40 min w temp. 180 C . Lazanię podawać pokrojoną w kwadraty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować