Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu lekko obgotować w osolonym wrzątku, z dodatkiem łyżki oleju.Przelać zimną wodą i ułożyć na blacie jeden płat obok drugiego, aby się nie sklejały. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrozić osączyć z nadmiaru wody. Na patelni podsmażyć szpinak na 2 łyżkach masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem. Gdy trochę zmięknie, dodać śmietanę i jeszcze podsmażyć chwilę. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć odrobinę sosu beszamelowego, płaty makaronu i warstwę szpinaku. Polać sosem beszamelowym posypać serem żółtym i przykryć warstwą makaronu i tak jeszcze jedną warstwę. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać 35–40 min w temp. 180 C . Lazanię podawać pokrojoną w kwadraty
Komentarze