Danie jest co prawda trochę pracochłonne, ale świetnie nadaje się na bardziej uroczyste przyjęcie. Oryginalny przepis pochodzi z południa Włoch, a potrawa największą popularnością cieszy się w Neapolu
Składniki:
● 1 op. lasagne
● 2 cebule
● 250 g karkówki
● 300 g cielęciny
● jajko ● 350 g sera mozzarella
● 3 ząbki czosnku
● kostka rosołowa
● 2 puszki pomidorów
● sól
● 300 g pieczarek
● pęczek natki pietruszki
● kilkanaście plasterków salami i szynki
● bułka tarta
● bazylia
● pieprz
● oregano
● mały przecier pomidorowy
● bułka namoczona w mleku
● łyżka masła
● oliwa
Lasagne z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekane cebule, karkówkę
i cielęcinę (w dużych kawałkach)
podsmażamy, dodajemy
sól, pieprz, bulion i pomidory
wraz z zalewą. Dusimy 1 godz.
Podsmażone mięso mielimy,
dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną
natkę pietruszki, jajko
i wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy pulpeciki, podsmażamy
je na oliwie i osączamy.
2.Do pozostałego sosu dodajemy
pokrojone pieczarki, przecier,
czosnek i przyprawiamy
solą, pieprzem i ziołami. Uzupełniamy bulionem lub sokiem
pomidorowym i dusimy 15 min.
3.Płaty lasagne obgotowujemy
w osolonej wodzie i hartujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i wysypujemy tartą
bułką. Na dnie układamy warstwę
płatów lasagne, na nich
kawałki salami, szynki, pulpeciki,
polewamy sosem pomidorowym.
Posypujemy startą mozzarellą.
Powtarzamy czynności,
aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu układamy plastry
mozzarelli i zapiekamy 40 minut
w temp. 180 °C.
Komentarze