Lasagne z mini pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPECIKI:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy. Do miski dodajemy mięso, jajko, przyprawiamy. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką (im dłużej będziemy wyrabiać, tym będą lepsze). Z masy formujemy bardzo małe pulpeciki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju.
2.SOS POMIDOROWY:
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier, podgrzewamy około 5 minut, następnie przyprawiamy. Do gotowego sosu dodajemy ciepłe pulpeciki.
3.SOS BESZAMELOWY: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
4.Wysmarowane tłuszczem naczynie do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym, następnie układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem beszamelowym, posypujemy serem, nakładamy pulpeciki z sosem, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
5.Lasagne zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut (z termoobiegiem).
Komentarze