Lasagne z mini pulpecikami

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lasagne to pomysł na smaczny i pożywny obiad, który dodatkowo ładnie wygląda :)

2017-07-01ab
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 17 sztuk:
12 sztuk makaronu lasagne
120 g sera żółtego

PULPECIKI:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
cebula
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mleka
jajko
sól (około 1 łyżka)
pieprz
ewentualnie przyprawa Kucharek

SOS:
500 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne z mini pulpecikami

  • 1. PULPECIKI:
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy. Do miski dodajemy mięso, jajko, przyprawiamy. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką (im dłużej będziemy wyrabiać, tym będą lepsze). Z masy formujemy bardzo małe pulpeciki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju.
  • 2. SOS POMIDOROWY:
    Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier, podgrzewamy około 5 minut, następnie przyprawiamy. Do gotowego sosu dodajemy ciepłe pulpeciki.
  • 3. SOS BESZAMELOWY: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 4. Wysmarowane tłuszczem naczynie do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym, następnie układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem beszamelowym, posypujemy serem, nakładamy pulpeciki z sosem, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  • 5. Lasagne zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut (z termoobiegiem).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonelasagnepulpecikisos pomidorowySOS BESZAMELOWY

Komentarze

Podobne przepisy

Makaron z pulpecikami

Dodane przez: hanna

Makaron z pulpecikami

Potrawa jest zielona i bardzo pożywna...

image-273n6aw

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

LASAGNE- CIASTO NA MAKARON DOMOWEJ ROBOTY...

Kto lubuje się w makaronach, chociaż...

Makaron z rukolą i pulpecikami

Dodane przez: Jaga85

Makaron z rukolą i pulpecikami

To pyszne i szybkie w przygotowaniu...

Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami

Dodane przez: aga3103

Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską,...

Pyszna, sycąca zapiekanka z lasagne,...

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Lasagne z zielonymi warzywami

Lasagne ze szpinakiem, groszkiem...

Pulpeciki

Dodane przez: bogusia11

Makaron z drobiowymi pulpecikami

Pyszne i lekkie danie na obiad.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE