Lasagne z mini pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lasagne to pomysł na smaczny i pożywny obiad, który dodatkowo ładnie wygląda :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 17 sztuk:
    12 sztuk makaronu lasagne
    120 g sera żółtego

    PULPECIKI:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    cebula
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    jajko
    sól (około 1 łyżka)
    pieprz
    ewentualnie przyprawa Kucharek

    SOS:
    500 g przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    sól, pieprz

    SOS BESZAMELOWY:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lasagne z mini pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPECIKI:
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy. Do miski dodajemy mięso, jajko, przyprawiamy. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką (im dłużej będziemy wyrabiać, tym będą lepsze). Z masy formujemy bardzo małe pulpeciki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju.
  • 2. SOS POMIDOROWY:
    Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier, podgrzewamy około 5 minut, następnie przyprawiamy. Do gotowego sosu dodajemy ciepłe pulpeciki.
  • 3. SOS BESZAMELOWY: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 4. Wysmarowane tłuszczem naczynie do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym, następnie układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem beszamelowym, posypujemy serem, nakładamy pulpeciki z sosem, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  • 5. Lasagne zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować