Lasagne z cukinią i pomidorami

4.5 (190 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Lekki obiad wprost z południa.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Płaty Lasagne: 8 sztuk
    - ser feta: 250 gramów
    - masło: 30 gramów
    - cukinia: 500 gramów
    - pomidor (twardy): 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - parmezan starty: 4 łyżki
    - pęczek bazylii: 1 sztuka
    - oliwa: 4 łyżki
    - pieprz, sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w plasterki i szklimy z 2 łyżkami oliwy. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy i pieprzymy a następnie grillujemy na patelni grillowej (lub podsmażamy). Pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy. Płaty lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy pierwszą warstwę ciasta. Na to kładziemy cukinię, starty parmezan, cebulę, pomidory, posiekaną bazylię, a na wierzch pokruszoną fetę. Następnie znowu kładziemy płat ciasta i następne warstwy, aż wyczerpią się nam składniki. Na sam wierzch kładziemy płat ciasta i posypujemy parmezanem i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy 10 - 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem lekko studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować