Truskawkowa kruszonka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruszonka odpowiednia dla osób uczulonych na mleko, ale nie tylko dla nich.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 250 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki

    - mąka pszenna razowa: 60 gramów
    - mąka pszenna typ 500: 40 gramów
    - płatki owsiane: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - olej: 4 łyżki

Truskawkowa kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i odszypułkowane truskawki wkładamy do naczynia do zapiekania. Część truskawek rozgniatamy (użyłam tłuczka do ziemniaków), część zostawiamy w całości. Dosładzamy do smaku i dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na truskawki. Ja na wierzch dodałam jeszcze garść jagód. Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy