Syrop z czereśni

4.46 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sposób na zamknięcie czereśni w butelce. Syrop/sok nie jest zbyt mocny, ale doskonale czuć smak czereśni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czereśnie (waga z pestkami): 700 gramów
    - cukier: 250 gramów
    - woda: 350 mililitrów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Syrop z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć. Wydrylować nad garnkiem tak, aby sok, który wypływa podczas drylowania się nie zmarnował. Zagotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
  • 2. Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować