Forszmak lubelski

4.5 (174 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Podobny do gulaszu, ale nie powinien być z nim mylony. To typowe danie z rejonu Lublina.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina: 800 gramów
    - kiełbasa wędzona: 150 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórek kiszony: 3 sztuki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - bulion: 1.5 litra
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Forszmak lubelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • 3. Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować