• 1 godz. 30 min

Od czasu do czasu przygotowuję lasagne ponieważ jest to danie które może zadowolić i starszych i młodszych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego ( u mnie tym razem 1/2 kg miesa wołowego i 1/2 kg miesa z indyka)
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    80 dag świeżych pomidorów lub duża puszka pomidorów
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki oregano (suchego)
    1/2 łyżeczki bazylii (suchej)
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    1-2 łyżeczki brązowego cukru
    2 łyżki natki pietruszki
    ok 15 wstążek makaronu lasagne
    2 kubki sera ricotta
    1 jajko
    25 dag sera mozarella
    3/4 szklanki sera parmezan

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pbf9o1 1. Sos:
    Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.
    Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.
    Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
  • image-0scpww4 2. Na oleju podsmażyć mięso. Odcedzić na druszlaku z tłuszczu.Dodać do sosu. Na wolnym ogniu dusić całość ok 45 minut. Doprawić pieprzem i sola do smaku.
  • 3. W osobnym ugotować makaron przez ok 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 4. Ser ricotta rozmieszać z jajkiem i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki, posolić i popieprzyć.
  • 5. Naczynia żaroodporne lub blaszkę (może być aluminiowa)wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego.
  • image-0llvhhr 6. Na sosie układać wstążki makaronu.
  • image-0tvu7f3 7. Na makaron rołożyć 1/3 sera ricotta i posypać 1/4 sera mozarella.
  • image-1y8l65w 8. Na ser rozłożyć 1/4 sosu z mięsem, przykryć makaronem. Czynność powtórzyć 2 razy.
  • image-1ch1pes 9. Na ostanią 4 warstwę makaronu rozłożyć ostatnią 4 część sosu posypć mozarellą i serem parmezan. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować