Od czasu do czasu przygotowuję lasagne ponieważ jest to danie które może zadowolić i starszych i młodszych.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wołowego ( u mnie tym razem 1/2 kg miesa wołowego i 1/2 kg miesa z indyka)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
80 dag świeżych pomidorów lub duża puszka pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki oregano (suchego)
1/2 łyżeczki bazylii (suchej)
1 łyżeczka soli
pieprz
1-2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki natki pietruszki
ok 15 wstążek makaronu lasagne
2 kubki sera ricotta
1 jajko
25 dag sera mozarella
3/4 szklanki sera parmezan
1.Sos:
Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.
Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
2.Na oleju podsmażyć mięso. Odcedzić na druszlaku z tłuszczu.Dodać do sosu. Na wolnym ogniu dusić całość ok 45 minut. Doprawić pieprzem i sola do smaku.
3.W osobnym ugotować makaron przez ok 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
4.Ser ricotta rozmieszać z jajkiem i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki, posolić i popieprzyć.
5.Naczynia żaroodporne lub blaszkę (może być aluminiowa)wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego.
6.Na sosie układać wstążki makaronu.
7.Na makaron rołożyć 1/3 sera ricotta i posypać 1/4 sera mozarella.
8.Na ser rozłożyć 1/4 sosu z mięsem, przykryć makaronem. Czynność powtórzyć 2 razy.
9.Na ostanią 4 warstwę makaronu rozłożyć ostatnią 4 część sosu posypć mozarellą i serem parmezan. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Posypać natką pietruszki.
Komentarze