Zalewa solno- ziołowa do indyka

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Indyk pieczony w całości to jedno z dań które przygotowujemy w okresie świątecznym. Aby mięso było soczyste i kruche warto zamarynować go wcześniej w zalewie solno- ziołowej.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 7 l wody
    2 szklanki soku jabłkowego lub octu jabłkowego
    1 szklanka soli
    4 łyżki świeżego rozmarynu
    5 ząbków czosnku
    1 szklanka cukru trzcinowego
    3 łyżki jałowca
    5 liści laurowych
    6 goździków
    Skórka z 3 pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zalewa solno- ziołowa do indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki zagotować a następnie wystudzić zalewę. Do zalewu włożyć indyka na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować