Sernik z malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżka i cukru następnie dodawać partiami ser, sok z cytryny, roztopione masła oraz budynie. Białka ubić na sztywno następnie dodać partiami pozostała część cukru i nadal ubijać, dodać do sera delikatnie mieszając szpatułką. Ser wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarnika przy uchylonych drzwiczkach
2.Pianka malinowa:
Galaretkę malinową rozpuścić w wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendowac i przetrzeć przez sito,dodać do galaretki. Śmietankę kremówkę ubić z 1 - 2 łyżkami cukru, następnie dodać galaretkę 3/4 galaretki i dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na sernik. Z pozostałej galaretki zrobić est- floresy. Sernik schłodzić w lodówce.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do ciasta można użyć mrożonych malin.
Komentarze