Idealna lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy czosnek, a następnie dodajemy mięso.
2.Na osobnej patelni podsmażamy pomidory z cebulką, później dodajemy do przysmażonego mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią.
3.Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, kiedy się zarumieni dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 7min aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Brytfankę lub naczynie żaroodporne posmarowane oliwą wykładamy płatami makaronu (może być surowy, wtedy beszamel powinien być dosyć rzadki, ja natomiast preferuje podgotowany makaron tzn. gotuje go ok. 5min), smarujemy beszamelem posypujemy serem, nakładamy sos bolognese, przykrywamy makaronem itd.Ostatnia warstwa powinna kończyć się beszamelem, obficie posypanym startym żółtym serem.
5.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200ºC, jeżeli makaron był surowy ok. 40 min, jeżeli był podgotowany w zupełności wystarczy 25min.
Komentarze