Idealna lasagne

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Wymaga trochę poświęcenia lecz efekt końcowy jest piorunujący!

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego

    200g makaronu lasagne

    2-3 ząbki czosnku

    2 cebule

    pomidory z puszki

    2-3 łyżki oliwy z oliwek

    150-300g żółtego sera (zależne od preferencji)

    sól, pieprz

    suszone oregano i tymianek

    świeża bazylia (ewentualnie może być suszona)

    2 łyżki masła

    2 łyżki mąki

    300ml mleka

    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Idealna lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy czosnek, a następnie dodajemy mięso.
  • 2. Na osobnej patelni podsmażamy pomidory z cebulką, później dodajemy do przysmażonego mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią.
  • 3. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, kiedy się zarumieni dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 7min aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Brytfankę lub naczynie żaroodporne posmarowane oliwą wykładamy płatami makaronu (może być surowy, wtedy beszamel powinien być dosyć rzadki, ja natomiast preferuje podgotowany makaron tzn. gotuje go ok. 5min), smarujemy beszamelem posypujemy serem, nakładamy sos bolognese, przykrywamy makaronem itd.Ostatnia warstwa powinna kończyć się beszamelem, obficie posypanym startym żółtym serem.
  • 5.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200ºC, jeżeli makaron był surowy ok. 40 min, jeżeli był podgotowany w zupełności wystarczy 25min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować