Jeśli ktoś boi się wykonania róż karnawałowych polecam przepis na te kwiatuszki:) Również na talerzu zrobi się kwieciście, a sposób składnia jest szybszy i według mnie prostszy!!!Polecam nie tylko w okresie karnawału!!!
Kwiatuszki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 10 minut).
Gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę.
2.Schłodzone ciasto wałkujemy, tak jak na pierogi. Z rozwałkowanego wycinamy koła np. szklanki.
3.Brzegi kół nacinamy w 5 miejscach w równych ostępach nie docinając do środka.
4.Kolejno każdy z końców zawijamy do środka.
5.Zawinięte końce dobrze dociskamy by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
6.Uformowane kwiatuszki kolejno wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
7.Kwiatuszki rozkładamy koło siebie. W środek każdego wyciskamy po odrobinie marmolady. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze