Kurczak po włosku

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Córka mieszka we Włoszech i stamtąd pochodzi ten przepis. Kurczaka zrobiłam u drugiej córki, w Irlandii, i bardzo jej smakował.

Składniki:

  • ćwiartki kurczaka
    czosnek
    łyżeczka rozmarynu
    oliwa z oliwek
    kostka rosołowa
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki, aby łatwiej można je było ułożyć w rondlu lub na patelni. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5 szklanki
    gorącej wody.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy. Podsmażamy lekko na oliwie i wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy kilka minut. Posypujemy rozmarynem, wlewamy wino i bulion. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos do połowy odparuje. Odkrywamy i odparowujemy resztę sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować