Kurczak po włosku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,7 kg kurczaka
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego majeranku
    2 łyżki ziół dalmatyńskich
    sól morska do smaku
    płatki chili jalapeno
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować