Kurczak pieczony w mleku

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fantastyczny sposób na pieczonego kurczaka. Wszystkie smaki idealnie ze sobą komponują, żadna nie dominuje dzięki czemu otrzymujemy idealne harmonijne danie.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak o wadze około 1,5-2 kg
    100 g masła
    łyżka oleju
    750 ml mleka
    250 ml bulionu drobiowego
    sól morska
    pieprz kolorowy
    laska cynamonu
    główka czosnku
    skórka z 2 cytryn
    pęczek listków szałwii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka moczymy przez 1-2 godziny w solance. Kurczaka osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem kolorowym. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle z dodatkiem oleju.

    Do obsmażonego kurczaka wlewamy bulion oraz mleko. Dokładamy cynamon, główkę czosnku przekrojoną na pół, szałwię i skórkę cytrynową. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 200°C i pieczemy około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować