kurczak pieczony w soku winogronowym

5 (184 ocen)

  • 2 godz.

bardzo smaczne mięsko, soczyste bardzo z ostro - winnym posmakiem, przepyszne również na zimno

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 udka lub 8-9 pałek z kurczaka
    600 gram zielonych winogron
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżeczka papryki (dałam 3/4 ostrej i dopełniłam słodką)
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak pieczony w soku winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • winogrona 1. Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.

    Sok można również przyrządzić w sokowirówce.
  • 2. Kurczaka obficie natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę.
    Następnie mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.

Porady

Wyśmienicie komponuje się z ryżem na sypko i wyrazistą w smaku surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować