Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na pysznego, zarumienionego (dzięki maśle) kurczaka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, idealnie odchodzi od kości i smakowicie współgra ze smakiem pieczarek. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować kurczaka, wstawić do piekarnika i czekać na efekt.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (3-4 porcje)
    700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka
    5 pieczarek (dużych)
    50g masła
    Dodatkowo:
    przyprawa do kurczaka
    2-3 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka.
  • image-1b31xjm 2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego masłem.
  • image-1ondfry 3. Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka.
    Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła.
  • 4. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach.
    (Można piec krócej. W międzyczasie pieczarki przemieszać, aby - nie były suche.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Masło Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować