Pieczony maślany kurczak z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka..

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek)
    1 kg ziemniaków
    2-3 marchewki
    2 szalotki
    4 ząbki czosnku
    kilka gałązek tymianku i rozmarynu
    50g zimnego masła
    olej do wysmarowania formy
    oliwa
    marynata:
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta curry
    pieprz świeżo mielony
    2 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony maślany kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin.
    Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą.
    Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować olejem, włożyć kurczaka, wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Masło pokroić w plastry, połowę wyłożyć na kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok.
    Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować